Response times are critical. It can be a matter of life and death.

As thought leaders of fire station design, EAPC is pleased to be working once again with the City of Minot Fire Department to improve response time in Northwest Minot. This will be the City’s fifth station and located at the intersection of 4th Ave NW and 27th Street NW.

The new facility layout includes a two-vehicle apparatus bay with turn out gear storage and decontamination space, and a mezzanine with a mechanical room, storage, and space for training. The living quarters are designed for a four person response team and includes bedrooms, an exercise room, a spacious kitchen, and comfortable lounge area.

Fire Chief Kelli Kronschnabel directed EAPC with two main design focuses;

  1. Create a safe environment for the fire fighters
  2. Build a facility that fits in the residential neighborhood where the new station will be located

“Our fire station project has been identified as a need in the community for quite some time and I am thankful for the team at EAPC for listening to our needs and concerns. EAPC is a design firm that truly strives to understand our business. Together, we are designing our stations to meet the needs of a workspace, but also to have the feel of home as our firefighters spend a third of their life at these stations.”

—Kelli Kronschnabel, City of Minot Fire Chief

Recent studies have shown that apparatus bays are a hot spot for contaminates that are brought back from an incident. Contaminates are found on vehicles, equipment, turnout gear, and clothing worn at the scene. The principle of creating a safe environment is to locate support spaces such as restrooms, changing rooms, turnout gear cleaning room, and equipment storage in a transition zone to avoid contamination into the living and sleeping rooms of the station. The design solution for creating a safe environment for Station 5 was to provide a “buffer zone” between the apparatus bay and the living quarters that contained restrooms, showers, and locker rooms with openings on both sides so that personnel can decontaminate before entering the spaces for their daily living.

To address the exterior look of the new station and ensure a proper fit into a residential neighborhood setting, EAPC designed the station to reduce the commercial feel of the apparatus bay by breaking down the massing of the functions and using more residential geometries and materials. In its execution, residential shingles and simple brick detailing are examples of how this approach was carried out with the addition of an exterior patio/living space that could fit into any neighborhood.